Cerere

Genocidul împotriva Rromilor – Amintiți-vă să rezistați

Expoziție având ca temă deportarea rromilor din România în Transnistria în anii 1942-1944.

Cluj-Napoca, 16-29 ianuarie 2017

Tineri din Ucraina, Germania și România vizitând supraviețuitorii  acestui genocid ignorat.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Piața Unirii nr. 30.

Vernisaj: 16 ianuarie 2017, luni, ora 18:00

Leaflet and programme

—–

 

Proiectul „Genocidul rromilor – remember to resist“ în cadrul unui turneu: Perioada 14 – 29 mai 2016 prin Europa de est – alătură-te nouă!

CĂUTĂM rromi tineri care întrunesc criteriile

  • sunt interesaţi de istoria etniei lor
  • doresc să întâlnească supravieţuitori şi martori ai genocidului din timpul celui de-al doilea război mondial
  • sunt dispuşi să culeagă informaţii de la experţi şi activişti
  • doresc să pună bazele unei expoziţii şi să apară într-un film

Vă oferim un proiect care

  • vă poartă timp de 14 zile prin România, Moldova şi regiunea Odessa
  • vă pune în legătură cu rromi tineri din aceste ţări
  • vă transformă în tineri experţi prin intermediul unor interviuri şi vizionări
  • vă invită la un workshop în Berlin
  • vă asigură participarea la inaugurări de expoziţii în Berlin, Bucureşti, Chişinău şi Odessa

În cadrul proiectului nostru „Genocidul rromilor – remember to resist“ pornim în luna mai 2016 din România către Moldova până la Odessa (Ucraina de sud-vest). Grupul va fi constituit din opt rromi sau sinti: câte doi din Germania, România, Moldova şi Ucraina. Vom întâlni contemporani, istorici, activişti ai mişcării rromilor, vom vizita locuri de comemorare şi vom merge în acele locuri în care au fost deportaţi rromii odinioară. Scopul proiectului de asemenea, aflarea modului în care se confruntă tinerii rromi din Germania şi Europa de est cu istoria

Datele şi planul proiectului:

14 şi 15 mai 2016: Workshop în România

16 – 28 mai: Începerea întâlnirilor, interviurilor şi vizionărilor. Puncte de oprire: Bucureşti, Chişinău (Moldova), Odessa, Beresowka (Ucraina).

Între 17 şi 19 iunie are loc în Berlin un workshop în scopul evaluării informaţiilor. Acolo se va discuta şi subiectul conceperii unei expoziţii .

Între octombrie 2016 şi ianuarie 2017 se va prezenta o expoziţie în Berlin, Bucureşti/Sibiu, Chişinău şi Odessa . Fiecare vernisaj va fi însoţit de un eveniment în care vă veţi prezenta propriul proiect şi propriile impresii.

Observaţii generale:

Costurile: Costurile ocazionate de toate drumurile vor fi suportate de organizaţia noastră. Vom prelua şi cheltuielile cu înnoptările şi vom asigura toate mesele.

Situaţia de securitate în Odessa este momentan stabilă. În caz de schimbări ale acestui aspect vom modifica datele călătoriei.

Aplicaţii şi condiţii de participare: Dacă doriţi să participaţi, trebuie să aveţi în luna mai vârsta de cel putin 18 şi cel mult 30 de ani împliniţi. Scrieţi-ne vă rugăm un text scurt în care vă prezentaţi, conţinând datele personale, ocupaţia, motivul pentru care vă interesează acest proiect şi aşteptările dvs. de la acesta. Aşteptăm aplicaţia dvs. până cel târziu pe data de 15 martie 2016. După această dată vom lua legătura cu dvs. Se preferă aplicaţiile persoanelor de etnie rromă sau sinti.

Vă punem la dispoziţie interpreţi (limbile germană-română-rusă).

Este de dorit să aveţi cunoştinţe prealabile referitoare la istoria genocidului şi să vă aduceţi contribuţia în timpul călătoriei cu texte care vor fi publicate într-un blog şi pe o pagină facebook.

flyer pdf

adresa de e-mail: dfgvk(at)bamm.de