Genocidul romilor din România

“Genocidul romilor: Țineți minte, pentru сa să rezistați”
Proiect cu tineri romi din patru țări

Durata proiectului: 08.02.2015 (eveniment de comemorare la Auschwitz), până în decembrie 2016.

Rezumatul proiectului
Obiectivul proiectului – de a reaminti despre soarta romilor în acele regiuni, care, în timpul celui de al doilea război mondial au fost sub autoritatea României. Amintirile despre acest genocid au ca obiectiv indemnarea societății împotriva discriminării rasiale și discriminării romilor. În cooperare cu organizațiile minorităților de romi și cu tinerii romi din Germania, Ucraina, Republica Moldova și România, vom interoga martorii care au supraviețuit acest genocid, precum și părțile cointeresate în știință, politică, opinia publică și mass-media, și vom determina locurile de memorie în aceste patru țări. Pentru aceasta în primăvara a anului 2016 vom organiza un turneu de două săptămâni. Membrii – opt tineri romi, cîte doi din Germania, România, Republica Moldova și Ucraina. Înainte de aceasta, la sfarsitul verii 2015, vom stabili în cadrul cercetării locurile și persoanele intervievate.
La diferite ocazii, în toate țările de unde sunt participanții noștri, noi vom lua cuvîntul la evenimente publice și vom oferi informații despre proiect inclusiv cu discutarea faptelor istorice, precum și problemele lor.
Efectul “material” al proiectului va fi o expoziție care va reaminti publicului și romilor din țările enurate despre părticica comună din istorie, și ulterior va demonstra mecanismele orientate contra romilor, care au dus la genocidul romilor. Expoziția va pune întrebarea, în ce măsură aceste mecanisme continuă să funcționeze până în prezent, și va da exemple cum putem lupta cu ele. Noi vom lansa la fel o documentare video a proiectului și o broșură. Expoziția va fi prezentată în limba rusă și română la București, Chișinău și Odessa, și, cu o traducere în germană, la Berlin. Fiecare vernisaj va fi însoțit de evenimente publice. În plus, expoziția va fi postată pe Internet. În ceea ce privește efectul “imaterial”, abordarea comună a procesului istoric și schimbul de experiențe de discriminare de azi va extinde capacitatea tinerilor romi de a se organiza și va da putere să se implice mai activ în procesele sociale și politice. În Germania, expoziția va pune un accent deosebit pe acest aspect aproape uitat al crimelor nazismului.